Acquoy - West Betuwe

West Betuwe stelt wensen 26 kernen centraal: ‘Elk dorp of stadje heeft iets anders nodig’

West Betuwe stelt wensen 26 kernen centraal: ‘Elk dorp of stadje heeft iets anders nodig’

Bron: De Gelderlander van 17-10-2022

Het was dé belofte van vrijwel alle politieke partijen vier jaar geleden: niet de gehele gemeente West Betuwe maar de 24 dorpen en 2 stadjes zouden centraal komen te staan in het gemeentelijk handelen. ,,Die kanteling is nu in gang gezet”, zeggen de wethouders Govert van Bezooijen en Rutger van Stappershoef. ,,In 2026 moet je per dorp in de begroting zien wat er te gebeuren staat.”

Bij de presentatie van de begroting voor 2023 staat hen de belofte van vier jaar geleden nog helder voor ogen. ,,Ik denk dat iedereen kan zien dat we daar nu daadwerkelijk naar toe werken. We willen als gemeente die dingen gaan doen die de kernen van ons vragen. Want de behoeftes kunnen in Ophemert heel anders liggen dan in Asperen of Geldermalsen”, zegt Van Stappershoef. ,,En we gaan niet alleen luisteren, we willen er ook naar gaan handelen. En geld beschikbaar stellen.”

Geen diepere kloof
Inwoners vreesden dat de vorming van de grote gemeente West Betuwe in 2019 uit de voormalige gemeenten Geldermalsen, Neerijnen en Lingewaal zou leiden tot een diepere kloof tussen inwoner en gemeente. Van Stappershoef: ,,Die afstand tussen burger en gemeentelijke overheid moet juist kleiner worden. En dat wordt zichtbaarder in de begroting, we gaan steeds meer uit van de afzonderlijke kernen dan van de gemeente als geheel.”

Van Bezooijen: ,,Al moet ons gemeentelijke huishoudboekje uiteindelijk wel kloppend zijn. En dat is het ook, in ieder geval tot en met 2025. Daarna niet meer, maar dat geldt voor vrijwel alle gemeenten in afwachting van nieuwe afspraken met de rijksoverheid.”

Kernagenda’s jaarlijks afvinken
Inmiddels hebben de 24 afzonderlijke dorpen en twee stadjes (Asperen en Heukelum) allemaal hun eigen kernagenda. Van Stappershoef: ,,En die agenda's gaan we ieder jaar afvinken met de mensen in de kernen. Wat hebben we waargemaakt? Of zijn de wensen misschien veranderd? Leidraad wordt naast wettelijke verplichtingen en onze eigen inbreng vooral dingen die de kernen zelf willen.”

Twee jaar geleden stak West Betuwe 15 miljoen euro in wegenonderhoud. Van Bezooijen: ,,In de hele gemeente, volgens de algehele onderhoudsplanning. Nu zouden we meer per kern kijken of het nodig is en of er zaken zijn die we dan gelijktijdig op kunnen pakken. We willen slimmer met ons geld omgaan en, naast wettelijke verplichtingen, alleen dingen doen die mensen nodig vinden.” En dat geldt ook voor onderhoud van begraafplaatsen en groen.

Van Bezooijen: ,,We hebben recent geld gegeven om het onderhoud door vrijwilligers op de begraafplaats in Est mogelijk te maken. We willen ruimte hebben om spontane initiatieven meteen te kunnen ondersteunen. Elk dorp of stadje heeft iets anders nodig.”

Dorpen zien meer oog en oor bij gemeente
Vanuit de dorpen wordt voorzichtig positief gereageerd op plannen van West Betuwe om kernen meer centraal te zetten. Ton van Vlijmen van Tricht Springlevend zegt: ,,Ja, we zien een positievere ontwikkeling bij de gemeente. Er wórdt gesproken met de dorpen. We hebben de indruk dat de gemeente meer dan voorheen wil weten wat er in Tricht speelt. Zelf weten wij dat er verschillende meningen leven in Tricht als het gaat om bijvoorbeeld de verkeersveiligheid op de nieuwe Randweg of waar nieuwbouw moet komen. In ieder geval moeten de omwonenden daar goed in meegenomen worden.’’

Jan Muller van de Dorpstafel Ophemert: ,,Natuurlijk is het goed als de kernagenda’s ieder jaar bijgewerkt worden en als er specifiek naar de verschillende dorpen gekeken wordt. Maar we hebben als Ophemert ook gevraagd om eens een bijeenkomst te beleggen voor alle dorpsraden die zich bezighouden met de kernagenda’s. We kunnen van elkaar leren, denk ik, kruisbestuiving is nooit verkeerd. En hoe gaat het geld dan verdeeld worden over de kernen? Gaat dat op inwonertal of krijgen de hardste schreeuwers het meest? Betrokkenheid bij de dorpen is prima, maar hoe gaan ze het doen? Wat is de stip op de horizon? Ik zie een gemeente als een mammoettanker, de koers verleggen kost heel veel tijd. Als je net bezig bent is er misschien al weer een nieuw college met weer een andere koers. Het is niet zo eenvoudig allemaal.’’

eanne Bredero van Beesd voor Elkaar: ,,We merken inderdaad dat er meer oog en oor is voor wat Beesd wil. Er is echt wel gehoord dat Beesd vooral om betaalbare woningbouw zit te springen. Ik weet dat de gemeente naar aparte kernenbegrotingen wil, dat vind ik wel ambitieus. Mooi dat het belang van participatie wordt gezien. Maar ze moeten niet te directief zijn en ons als gelijkwaardige partner zien. We gaan alweer volop aan de slag met de actualisatie van onze kernagenda voor Beesd. Maar ik denk dat het moet beginnen met goede communicatie van de gemeente naar de inwoners van de dorpen toe. Daar vallen nog stappen te zetten, denk ik.”