Acquoy - West Betuwe

Schaakvereniging Acquoy bestaat 75 jaar - 20-11-2023

Dit jaar bestaat de schaakvereniging Acquoy 75 jaar. Dit heugelijke feit is in de zomer al gevierd met een snelschaaktoernooi en barbecue in de tuin bij Bram en Monique. Op 20 november hebben we Hans Böhm uitgenodigd voor een simultaan.

Hans Böhm leerde op vijfjarige leeftijd schaken van zijn ouders. In 1968 werd hij jeugdkampioen van Nederland en kreeg een wekelijkse rubriek in De Havenloods, een huis-aan-huisblad in de regio Rotterdam. In 1969 speelde hij mee in het Europees jeugdkampioenschap te Groningen. Met Jan Timman betrok hij in 1970 een studentenflat in Amsterdam-Noord, de Zilverberg, van waaruit zij de wereld introkken en op professionele wijze de schaaksport gingen beoefenen. In 1975 werd hem de titel internationaal Meester toegekend en in 1976 behaalde hij het Guinness wereldrecord simultaanschaken in Den Haag tegen 500 tegenstanders in 24 uur met 86% winst. In 1988 verbeterde hij dit record tegen 560 tegenstanders in 26 uur met 94% winst.

Om 20.00 uur mag iedereen de zaal in waar de 23 borden al klaar staan. Wim van Denderen houdt de openingsspeech en overhandigt een bos bloemen aan Wim Klijn die bijna vanaf de oprichting van de vereniging lid is geweest.

Hierna neemt Hans het woord. Hij vertelt over de geschiedenis van de verschillende stukken. Ook heeft hij een schaakvraagstuk waarin het paard de hoofdrol heeft.

Daarna gaat de simultaan beginnen. Hans speelt op alle borden met wit en opent om en om met e4 en d4. In het begin staat hij alweer voor je bord voordat je er erg in hebt.

Na verloop van tijd eindigen de eerste partijen. Hans wint tot nu toe alles.

Het loopt al tegen twaalf uur als de laatste partijen ook zijn afgelopen. Hans wint ze bijna allemaal. Alleen Wout Baas en Bram Berkhout weten een remise eruit te slepen. Arjan Kreukniet is de enige die Hans wist te verslaan. Ter afsluiting deelde Hans boeken uit aan diegenen die de meeste weerstand boden. Hij gaf aan dat we over vijf jaar weer wat te vieren hebben en dan nogmaals een simultaan zouden kunnen organiseren.