Acquoy - West Betuwe

Kan een raadslid ook een sabbatical nemen? Jazeker, en Andrea (57) doet het om een bijzondere reden: ‘Heerlijk dat het kan’

Kan een raadslid ook een sabbatical nemen? Jazeker, en Andrea (57) doet het om een bijzondere reden: ‘Heerlijk dat het kan’

Bron: AD van 09-03-2024

De werkzaamheden stapelden zich op. En opeens dacht GroenLinks-raadslid Andrea Zierleyn (57) uit Acquoy: bestaat er zoiets als een sabbatical voor gemeenteraadsleden? Ja dus. Het is een ongebruikelijke stap, maar ze doet het toch. In september hoopt ze terug te keren in de raad van West Betuwe. ,,Ik hoop ook nog familiegeheimen te ontrafelen.”

De directe aanleiding is de zorg die haar moeder nodig heeft. ,,Ik merkte dat mijn agenda overstroomde. Nu opeens niet meer. Heerlijk, dat geeft ruimte. Onder meer om mijn moeder met zorg te omringen. Nu kan ik gerust eens wat vaker bij haar blijven slapen.”

Haar 83-jarige moeder woont zelfstandig in Amersfoort: ,,Vorig jaar had ze haar hand verbrand en nu is haar arm gebroken. Een gecompliceerde breuk, dus ze heeft veel hulp nodig. Ze wordt gelukkig omringd door hulpvaardige buren en familie.”

,,Zeker omdat die hulpbehoevendheid nog wel even blijft. Verder gaat het wel goed met haar. Ze heeft ook een oude hond, die steeds meer zorg nodig heeft. Ook daar kunnen we mee helpen, want de hond is belangrijk. Ik wil er dus gewoon voor haar zijn.”

Een duik in de Duitse familiegeschiedenis
Tegelijkertijd gaat ze, samen met haar broer, in de ingewikkelde familiegeschiedenis van haar familie duiken: ,,In het huis in Amersfoort liggen veel spullen. Mijn grootvader kwam in de jaren 30 van de vorige eeuw naar Nederland en heeft tweemaal een aanvraag gedaan voor naturalisatie tot Nederlander.”

,,Ook toen ging dat langzaam, dus hij was nog Duitser toen het Duitse leger Nederland binnenviel in 1940. Dat kwam mede omdat veel mensen voelden dat de oorlog eraan kwam. Nederland probeerde om net als in de Eerste Wereldoorlog neutraal te blijven en maakte geen haast met naturalisaties.”

Dat gaf na de oorlog een hoop gedoe. ,,Na de oorlog moest hij eerst zoals andere Duitsers die in Nederland woonden een soort ontvijandingsprocedure doorlopen voordat hij weer in Nederland mocht wonen en werken. We zijn heel benieuwd hoe dat precies is verlopen. Dat en nog meer familiegeheimen hopen wij te ontrafelen.”

Nooit Nederlander geworden
Uiteindelijk is haar grootvader zelfs nooit Nederlander geworden, omdat hij kort na de oorlog al overleed. ,,Complicerende factor was dat mijn grootvader al ruim voor de oorlog vertegenwoordiger in Nederland was voor Duits hang- en sluitwerk. En zijn groothandel in Amersfoort moest dat soort sloten en sleutels in de oorlog ook leveren aan de Duitsers. Hoe dat precies is verlopen, ga ik met mijn broer uitzoeken.”

Andrea Zierleyn zelf is zonder naturalisatie automatisch Nederlandse geworden: ,,Dat gebeurt vanzelf als je de derde generatie bent die in Nederland verblijft.”

Een ‘gentlewoman’s agreement’
Een sabbatical voor raadsleden is ongebruikelijk. ,,Ik vind het heerlijk dat het kán”, zegt ze. ,,Het werd een beetje veel en toen heb ik de vraag neergelegd bij burgemeester Servaas Stoop en griffier Hans van der Graaff. De burgemeester had er nog nooit van gehoord, maar volgens de griffier is het niet verboden. Dus mag het."

Vorige week heeft Lydi Groenewegen haar plek in de gemeenteraad ingenomen, zei gaat samen met de nieuwe fractievoorzitter Renske de Zwart het geluid van GroenLinks uitdragen. ,,In september hoop ik terug te keren. Niets kan vastgelegd worden, maar we noemen het een gentlewoman’s agreement, haha. Ik heb beloofd deze raadsperiode af te maken.”

Ook haar vaste werkzaamheden als adviseur bij adviesbureau Org-ID heeft ze stilgelegd. ,,Eén project rond ik daar nog af. Ik vind het fantastisch dat dit kan, het voelt als een cadeau. Daarna ga ik er weer fris tegenaan.”

Voedselbos
Naast de mantelzorg en het familieonderzoek maakt ze het komend half jaar ook tijd vrij voor haar voedselbos De Geeren: ,,Daar zijn we in 2021 mee begonnen, achter ons huis aan de Diefdijk. Er stonden essen die ziek werden en toen zijn we er een voedselbos van gaan maken. We hopen er op 6 april een kabouterpad voor kinderen te openen, educatie en biodiversiteit staan voorop. Heerlijk om ook daar nu tijd voor te hebben.”